24 Aralık 2008 Çarşamba

makamlar



fazla bilgi göz çıkarmaz diyerekten:

Rast makamı: İnsana sefa(neşe, huzur) verir. (hani birine "rast"layınca mutlu olursun, neşelenirsin gibi mi?)

Rehavi makamı: İnsana beka (sonsuzluk fikri) verir. (daha ziyade rahavet verecekmiş gibi ama..eh sonsuzluğu düşününce de bi rehavet basıyor tabi.)

Küçek makamı: İnsana hassasiyet ( duyarlılık ) verir. (kimilerinin fırfırlı etek giyip oynasayı geliyor galiba. duyarlılık falan.. hassasiyet... etek sembolü anlam kazandı bak şimdi. )

Büzürk makamı: İnsana havf ( çekinme, sakınma duygusu) verir. (eh normal. isme bak! insan bi çekinir haliyle.)

İsfahan makamı: İnsana hareket kabiliyeti ve güven hissi verir. (bi iran şehri aynı zamanda. bu vesileyle hatırlamış olalım zamanında başkent olduğunu ve tarihinin yontma taş devrine kadar uzandığını)

Neva makamı: İnsana lezzet ve ferahlık verir. (ayrıca bi sorgulama, bi agresiflik, bi dayılanma... "nevaa lan!" şeklinde kafa tutma. bilemiycem. çok lezzetli gelmedi. damak tadıma uygun değil 8)

Uşşak makamı: İnsana gülme ’dilhek’ verir. (eşşek değil, eşek o bikere. uşşak değil uşak olmalı. evet insana iyi gelir muhtemelen. komik bi uşşak ise daha da güldürür)

Zirgüle makamı: İnsana uyku ’nevm’ verir. (insana uyku veren bişeyin adı böyle mi olmalı yahu! kafana takılır, içinden söyler durursun, uyku muyku hak getire sonra. söyle bak: zirgüle-zirgüle.)

Saba makamı: İnsana şecaat (cesaret, kuvvet) verir. (madem öyle savaşlarda bunu çalsınlarmış dedim baktım neler var diye. ilahi çıkıyor. aşkın aldı benden beni, bana seni gerek seni.. sonuç:bana bi cesaret gelmedi vallahi)

Buselik makamı: İnsana kuvvet verir. (saba ile buselikten birer ölçü dinledin mi, kimse duramaz önünde artık. [mfö'ye de selam olsun.])

Hicaz makamı: İnsana tevazu (alçak gönüllülük ) verir.(kulağında bu makamdan müziklerle yaşaması gereken insanlar tanıyorum. hicap makamı da olsaymiş keşke)

Hüseyni makamı: İnsana sulh ( sükunet, rahatlık) verir. (adı bile etkili. bende bi sükunet oluştu bak. aha da sustum)

8 yorum:

kayipsimurg dedi ki...

Her sabah rast makamında uyansak, bu halimiz rehavi makamında sürse, etrafımızdaki odunlara küçek makamını dinletsek, hatta bazıları büzürk makamına da takılsa, banka hesaplarım İsfahan makamından okusa, her yemeği neva makamından söylesek, en ciddi toplantıların ortasında birisi uşşak makamından konuşsa, geceler zirgüle makamında geçse, sklar saba ve buselik tadında olsalar ama hicaz makamını elden bırakmasalar Ne hüseyni makamında yaşardık yaa

Adsız dedi ki...

ferahfeza makamından bir yorum olmuş bu, ne güzel yav. üpeym simurgum.

Adsız dedi ki...

sen en sevdiğin 10 şarkı konusunda..mimlenmedin diye bu yazı di mi..
=)

ataletttt

geçkalmadımki dedi ki...

ben de şimdi TSM ye merak sardım ya .. bi iyi geldi bu bilgiler..
dur bi daha okuyım...
öpeym..

alpernatif dedi ki...

Büzürk makamında takılıp kopan bir insan evladı olarak,gülmem geçince gerisini okuyacağımı beyan ederim :)

Adsız dedi ki...

10 şarkı olmazsa 10 makam olur dedim ataletim 8)
fundacım evet, annanem için uygun makamda bişeyler söylersin belki.
alpeeerrr.... ne gülüyorsun kardeşiiim.. farsça büyük demekmiş kelime. müzik olarak da aslan burcunun müziğiymiş. ama sen aslan değilsin ya, anlamadın tabi 8))) başak mıydın sen? "zengüle" o vakit senin makam 8)

Adsız dedi ki...

atalet'te emar..
sende makam..
bilgi ovırdozu oldum sayenizde..
silkelenip kendime geliyim bari..
ama dur hangi makamla silkeleniyorduk?
isfahan olsun bari ;)

Adsız dedi ki...

hehe.. eh boşa demedik oyası. bilgi fazlası göz çıkartmaz.boşver 8)